Kuchnia Zamknięta – Wady i Zalety
| 0 Komentarzy
Kuchnia zamknięta jest dziś postrzegana jako niemodna, a jej wady wskazują na przewagę kuchni otwartych. Rozwiązanie to sprawdzało się jednak przez lata i nadal posiada spore grono zwolenników. Co więc przemawia na korzyść kuchni zamkniętej i czy warto się na nią zdecydować?
Decyzja o wyborze kuchni otwartej lub zamkniętej jest uzależniona od wielu czynników. Istotne są nasze upodobania kulinarne i towarzyskie, ilość czasu jaki spędzamy w kuchni, a także nasz stosunek do porządku.
Salon na pierwszym planie
W mieszkaniu z zamkniętą kuchnią, to salon staje się pomieszczeniem reprezentacyjnym. Kuchnia jest odizolowana, a co za tym idzie, również osoba przygotowująca posiłki. Nie sprzyja to jednak dobremu samopoczuciu czy integracji.
Zamknięcie kuchni powoduje też optyczne zmniejszenie przestrzeni mieszkalnej, która mogłaby wydawać się większa w przypadku kuchni otwartej.
Komfortowa praca w kuchni
Odizolowana od pokoju dziennego kuchnia ma swoje dobre strony. Przede wszystkim zapachy gotowanych potraw nie rozchodzą się po całym mieszkaniu, a nieład panujący w tym czasie w kuchni, pozostaje przez gości niezauważony. Również hałas wydawany przez urządzenia AGD nie będzie nadmiernie przeszkadzał osobom rozmawiającym w innym pomieszczeniu.
Kuchnia zamknięta jest dobrym rozwiązaniem dla osób, które sporo gotują i cenią sobie spokój oraz komfort pracy w kuchni.
Większa swoboda aranżacji
Największą zaletą kuchni zamkniętej jest większa dowolność w jej aranżacji. W tym przypadku nie musimy bowiem dostosowywać mebli kuchennych do wystroju naszego salonu. Możemy ją urządzić w dowolnym stylu, nawet znacznie odbiegającym się od stylu reszty mieszkania.
Kuchnia zamknięta pozwala nam również na swobodny dobór urządzeń AGD, zwłaszcza tych większych i bardziej wydajnych, których dodatkowo nie musimy w żaden sposób maskować.
Kuchnia zamknięta = duża kuchnia?
Kuchnia zamknięta doskonale sprawdzi się w przypadku dużych i jasnych pomieszczeń, jednak jeśli do dyspozycji mamy zaledwie kilka lub kilkanaście metrów, znacznie lepszym rozwiązaniem będzie wybór kuchni otwartej. Praca w ciasnej kuchni jest bardzo niekomfortowa, co może zniechęcać domowników do przebywania w takim pomieszczeniu.
Typowa kuchnia blokowa
Choć w nowoczesnym budownictwie otwarte wnętrza zyskują coraz większą popularność, wielu z nas nadal posiada kuchnie zamknięte, zwłaszcza jeśli mieszkamy w bloku. Nie jest to jednak przegrana sprawa, ponieważ kuchnię zamkniętą również możemy urządzić w komfortowy i funkcjonalny sposób, na miarę XXI wieku.
Zalety kuchni zamkniętej
- Nie widać typowego dla kuchni nieporządku.
- Zapachy nie roznoszą się po mieszkaniu.
- W salonie nie będzie słychać pracy urządzeń AGD.
- Większe możliwości aranżacji.
- Gotowanie w ciszy i spokoju.
- Możliwość zagospodarowania dodatkowej ściany.
- Więcej szafek i blatów roboczych.
- Osobną kuchnię można połączyć ze spiżarnią.
- Większa dowolność w wyborze stylu kuchni.
Wady kuchni zamkniętej
- Wymaga większej powierzchni niż kuchnia otwarta aby nie wydawała się ciasna.
- Kuchnia wydaje się mniejsza.
- Brak bezpośredniego kontaktu z domownikami lub goścmi.
- Zmniejszenie powierzchni mieszkalnej.
- Jeśli nie ma miejsca na stół i krzesła – trzeba przenosić posiłki do salonu lub jadalni.
- Utrudnione wspólne gotowanie / gotowanie w samotności.
- Brak kontroli nad dziećmi w czasie gotowania.
- Ograniczone naturalne światło.
- Wydłużona droga z kuchni do jadalni / salonu.
Podsumowanie
Rosnąca popularność otwartych wnętrz sprawia, że kuchnia zamknięta nie jest dziś już koniecznością, a sprawą świadomego wyboru. Dzięki temu łatwiej jest dostrzec korzyści płynące z takiego rozwiązania.
Więcej zdjęć kuchni zamkniętych można obejrzeć w naszej galerii realizacji, do której serdecznie zapraszamy.