Jak zagospodarować szuflady w kuchni?
| 0 Komentarzy
Kuchnia w każdym domu jest jednym z najbardziej praktycznych pomieszczeń. Warto więc zastanowić się nad jej aranżacją, by elementy jej wyposażenia stanowiły idealne, a przede wszystkim funkcjonalne miejsce do przechowywania wielu niezbędnych, kuchennych akcesoriów. Jednymi z najbardziej popularnych elementów mebli kuchennych są szuflady. Jak je zagospodarować, by pomieściły wiele rzeczy? Czy istnieje skuteczna metoda, by zawsze wszystko mieć pod ręką i utrzymać w kuchni nienaganny porządek?
Kuchenne szuflady – jakie rzeczy najczęściej w nich przechowujemy?
Kuchenne szuflady są jednymi z najbardziej ulubionych mebli znajdujących się w „domowym królestwie” każdej prawdziwej Pani domu. W kuchni potrzebne jest bardzo szerokie, różnorodne wyposażenie, by ugotować wiele smakowitych potraw czy zaserwować posiłki. Dlatego kuchenne szuflady kryją w sobie wiele ciekawych przedmiotów. Bardzo często sztućce, łyżki do gotowania, noże kuchenne, słomki, gumki i inne akcesoria znajdują się w kuchennej szufladzie. W wyższych modelach często przechowuje się żywność – kasze, mąki, makarony czy bakalie. Niejednokrotnie szuflada doskonale nadaje się także do przechowywania przypraw. Jak zatem zorganizować ich wnętrza, by były niezwykle funkcjonalne?
Dlaczego warto zainwestować w dobrze zorganizowane szuflady?
- Oszczędność Czasu – Nie musisz już szukać potrzebnych akcesoriów. Wszystko masz pod ręką.
- Bezpieczeństwo – Dzięki odpowiedniej organizacji, ostre przedmioty takie jak noże, są zawsze na swoim miejscu.
- Estetyka i Porządek – Zorganizowane szuflady to przyjemność dla oka i duszy.
Idealne zagospodarowanie kuchennych szuflad na wyciągnięcie ręki
By móc zachować czystość, ład i porządek w szufladach swoich kuchni, warto wyposażyć je w bardzo przydatne pudełka czy organizery.
Jeśli chcemy w szufladzie przechowywać pożywienie, warto dobrać do nich odpowiedniej wielkości oraz wysokości, zamykane pudełka, które nie dość, że pozwolą na perfekcyjną organizację oraz oszczędność miejsca, to dodatkowo, ochronią nasze pożywienie przed wyjątkowo uporyczwymi molami. Każde pudełko w naszej szufladzie powinno być opisane. Co więcej, można także zdecydować się na kolorowe przykrycia, co znacznie ułatwi nam identyfikację zawartości każdego pojemnika. Od tej pory ryż, kasza czy makaron będą zawsze miały swoje miejsce.
Jeśli chcemy w naszych szufladach kuchennych przechowywać sztućce, warto wyposażyć się w przeznaczone w tym celu organizery. Najczęściej są to plastikowe wkłady ze specjalnie wydrążonymi miejscami, które pozwolą na oddzielnie od siebie widelców, noży, łyżek czy łyżeczek. Zazwyczaj znajduje się w nich także mniejsza od przegroda, w której możemy trzymać małe, ale bardzo praktyczne akcesoria – gumki recepturki, wykałaczki czy inne.
Jeśli zaś szuflada w naszej kuchni będzie przechowywać przyprawy, wówczas warto zainwestować w praktyczne koszyczki. Przyprawy mogą być podzielone tematycznie – gotowe marynaty, przyprawy do mięs i zup oraz do pieczenia ciast i przyrządzania deserów. Ciekawym rozwiązaniem są również gotowe systemy koszy-szuflad typu cargo.
Jeśli pragniesz, by Twoja kuchnia była idealnie zorganizowaną przestrzenią do pracy, warto pomyśleć nad odpowiednim urządzeniem jej szuflad. Skorzystaj ze sprawdzonych i skutecznych metod, i ciesz się doskonałą czystością oraz funkcjonalnością już dziś. Do dzieła!