Zasady użytkowania mebli kuchennych
Zalecamy zapoznanie się z poniższą instrukcją dotyczącą użytkowania mebli, gdyż przestrzeganie zawartych w niej zasad eksploatacji umożliwi ich długotrwałe i bezawaryjne działanie.
- Meble należy użytkować zgodnie z ich przeznaczeniem i konstrukcją w pomieszczeniach zamkniętych, suchych oraz zabezpieczonych przed negatywnym działaniem w szczególności:
- przez długotrwały okres temperatury poniżej 15°C i powyżej 40°C
- przez krótkotrwały okres temperatury powyżej 100°C
- nieustannym działaniem wody
- bezpośrednim działaniem promieni słonecznych
- Meble należy chronić przed bezpośrednim działaniem rozgrzanych naczyń, wody, alkoholi oraz innych substancji chemicznych mogących uszkodzić ich powłokę.
- Gorące naczynia należy odstawiać na przeznaczone do tego podstawki lub deski.
- Wycieranie do sucha miękką szmatką zapobiegnie puchnięciu oraz niszczeniu wierzchniej powłoki.
- Nie używać szorstkich materiałów mogących uszkodzić powłokę ochronną.
- Nie należy kroić bezpośrednio na blatach roboczych ani innych powierzchniach mebli do tego nieprzeznaczonych. Uderzenie nożem o blat może spowodować pojawienie się rys, które w połączeniu z obecnością wody przez dłuższy czas może spowodować spuchnięcie elementów mebli.
- Meble mogą działać inaczej pod obciążeniami co może spowodować konieczność ponownego wyregulowania poszczególnych elementów mebli. W trakcie montażu na życzenie Klienta ekipa montażowa może wytłumaczyć w jaki sposób dokonać takiej regulacji.
- Elementy mebli nie powinny być narażone na tarcie spowodowane ocieraniem się np. frontu o front.
- Szuflady z hamulcami oraz inne akcesoria meblowe zapewniające amortyzację podczas zamykania frontów wymagają używania odpowiednio wyważonej siły. Zbyt mocne zatrzaskiwanie szafek uniemożliwi działanie tych systemów, co może przyczynić się do ich uszkodzenia.
- Przedmioty przechowywane w szufladach należy rozmieszczać równomiernie na całej ich powierzchni.
- Nie należy opierać się o szuflady, fronty meblowe i relingi.
- W trakcie gotowania należy włączać okap kuchenny, ze względu na wydzielającą się parę wodną, która w niekorzystny sposób może wpłynąć na fronty i korpusy szafek znajdujących się w pobliżu kuchenki.
- Sprzęt AGD należy użytkować zgodnie z instrukcją obsługi dołączoną przez producenta.
- Zmywarka powinna być otwierana po około 10-15 minutach od zakończenia cyklu myjącego, aby nie uszkodzić blatów i frontów znajdujących się w pobliżu zmywarki na skutek działania pary wodnej.
- Należy zachować szczególną ostrożność w obrębie łączeń blatów roboczych, zlewozmywaków oraz płyt grzejnych, aby nie zalegała w tych miejscach woda, która może spowodować zmiany objętości blatu (wypukłości), które są nieodwracalne. Powierzchnie blatów laminowanych, w których nie występują rysy ani łączenia są wodoodporne, jednak zbyt długie zaleganie wody nie jest zalecane.