Wymiary blatów kuchennych - grubość, szerokość i wysokość
Blaty robocze to niezwykle ważny element każdej kuchni. Jakie powinny mieć wymiary aby ich użytkowanie było komfortowe i bezproblemowe?
Szerokość blatu
Szerokość blatu (a właściwie głębokość) powinna wynosić co najmniej 60 cm (które jest standardem). Jeśli zachodzi taka potrzeba, np. wystające ze ścian rury, które odsuwają szafki i urządzenia od ściany, możemy zastosować szerszy blat. Blaty laminowane mogą mieć maksymalnie 120 cm szerokości, natomiast blaty z kamienia mogą być przycięte na większy wymiar.
Grubość blatu
Najpopularniejsza obecnie grubośc blatów wynosi 3,8 cm. Grubość ta pozwala na bezproblemowe zamontowanie zlewozmywaka oraz płyty kuchennej. Takie blaty są również bardzo wytrzymałe i nie potrzebują dodatkowego wzmocnienia. Blaty o większych grubościach (np. 4,8 cm) mogą wymagać niestandardowych rozwiazań przy zamontowaniu w nich urządzeń. Wyglądają też bardzo masywnie, przez co mogą przytłoczyć kuchnię, która nie jest zbyt duża.
Wysokość blatu
Odpowiednio dobrana do naszego wzrostu wysokość blatu pozwoli nam na komfortową pracę w kuchni. Obecnie występują dwie wysokości: 85 i 90 cm. Wysokość blatów powinniśmy więc dostosować do indywidualnych preferencji i wzrostu domowników.