Zasady użytkowania laminowanych blatów kuchennych
Blaty laminowane pomimo swojej wysokiej odporności na zarysowania, wilgoć i wysoką temperaturę, nie są wcale niezniszczalne. Jak w prawidłowy sposób z nich korzystać i utrzymywać w czystości, aby uniknąć uszkodzenia laminatu i nie stracić gwarancji?
Blat kuchenny to najbardziej eksploatowany element kuchni. Materiał z jakiego jest wykonany (laminat) charakteryzuje się więc wysoką odpornością na uszkodzenia mechaniczne, wilgoć, wysoką temperaturę i promieniowanie UV. Nie oznacza to jednak, że blaty z laminatu są niezniszczalne. Długotrwały kontakt z wodą, bardzo wysoką temperaturą, czy silnymi środkami chemicznymi, może spowodować ich nieodwracalne uszkodzenie, które w takim wypadku nie jest objęte gwarancją.
Dokonywanie samodzielnych przeróbek, modyfikacji lub niewłaściwe użytkowanie i konserwacja, również mogą doprowadzić do trwałych uszkodzeń blatów lub mebli oraz utratą gwarancji.
Właściwe użytkowanie i pielęgnacja
- Aby utrzymać powięrzchnię blatów kuchennych w czystości, wystarczy użyć gąbki lub ściereczki, zwilżonej ciepłą wodą oraz jednym z ogólnodostepnych środków myjących. Następnie należy przemyć blat czystą wodą i wytrzeć go do sucha.
- Większość typowych zabrudzeń może być usunięta suchą lub wilgotną szmatką.
- Przed użyciem jakiegokolwiek środka czyszczącego, należy zapoznać się z jego opisem i upewnić się, że nadaje się do tego typu powierzchni.
- Nie należy używać środków zawierających żrące lub agresywne substancje, a także środków zawierających dodatki ścierające lub nabłyszczające. Ich stosowanie może trwale uszkodzić powierzchnię blatu.
- Można stosować płyn do naczyń, płyn do mycia szyb oraz nierysujące mleczka do czyszczenia.
- Zabrudzenia takie jak: markery, lakiery do paznokcie, czy nikotyna, należy usunąć spirytusem lub rozpuszczalnikiem organicznym (aceton), a następnie przemyć powierzchnię czystą wodą i wytrzeć do sucha.
- Nie należy stawiać garnków, patelni oraz innych gorących naczyń (zwłaszcza ściągniętych bezpośrednio z płyty grzejnej lub wyciągniętych z piekarnika.) bezpośrednio na powierzchni blatu. Do tego celu należy używać odpowiednich podkładek.
- Zaleca się nie otwierać zmywarki bezpośrednio po zakończeniu jej pracy, gdyż gorąca para oddziałująca na blat może doprowadzić do jego nieodwracalnego uszkodzenia. Zmywarka powinna być otwierana minimum 15 minut po zakończeniu programu
- Nie należy kroić ani używać ostrych narzędzi bezpośrednio na powierzchni blatu, ale wykorzystywać do tego celu deski i podkładki do krojenia.
- Łączenia i krawędzie blatu muszą być bezwzględnie chronione przed działaniem wody.
- Drobne urządzenia AGD stojące na blacie, powinny być wyposażone w miękkie stopki lub podkładki, aby podczas swojej pracy nie porysowały powierzchni laminatu.
- Należy unikać mycia blatów pod bieżącą wodą.
- Powierzchnia blatu powinna być chroniona przed obiciem i porysowaniem, zwłaszcza przez przedmioty wykonane z metalu.
- Środki chemiczne powodujące zniszczenie powierzchni blatu muszą być natychmiast usuwane, gdyż mogą spowodować trwałe uszkodzenia powierzchni blatów – powstanie matowej i szorstkiej powierzchnia już po krótkim czasie ich działania.
W przypadku wątpliwości lub problemów związanych z użytkowaniem blatów laminowanych, powinniśmy niezwłocznie skontaktować się z wykonawcą naszych mebli.