Rodzaje zlewozmywaków kuchennych

Rodzaje zlewozmywaków kuchennych

  • Daniel Nowak
  • AGD

Zlewozmywak ze stali, z kompozytu czy ceramiczny? Każdy z tych materiałów sprawdzi się w codziennym użytkowaniu, choć charakteryzują się innymi właściwościami. Co warto o nich wiedzieć przed zakupem?

Zlewozmywak to niezbędne wyposażenie każdej kuchni. Odpowiednio dobrany, będzie nie tylko funkcjonalny i wygodny w użytkowaniu, ale będzie również pełnić funkcję dekoracyjną. Wybór zlewozmywaków jest dzisiaj bardzo duży. Różnią się nie tylko wielkością, kolorem i kształtem, ale przede wszystkim materiałem, z którego zostały wykonane. Poniżej prezentujemy właściwości oraz wady i zalety najpopularniejszych materiałów.

Zlewozmywaki ze stali emaliowanej

Pomimo, że to pozostałość z poprzedniej epoki, zlewozmywaki pokryte emalią wciąż są dostępne na rynku i posiadają swoje grono zwolenników. Ich zaletą jest niska cena, łatwość czyszczenia i brak zacieków. Niestety są bardzo wrażliwe na uszkodzenia mechaniczne, a każde mocniejsze uderzenie twardym przedmiotem może spowodować odpadnięcie emalii. Łatwość powstawania rys i zadrapań sprawia, że emaliowane zlewozmywaki nie są zbyt długowieczne. Zwłaszcza, że ich powierzchnia szybko staje się matowa i nieestetyczna.

Zlewozmywaki ze stali szlachetnej

Zlewozmywaki stalowe to najczęściej wybierane rozwiązanie, głównie za sprawą ich niewysokiej ceny. Stal szlachetna (nierdzewna) jest lekka i łatwo się ją czyści. Posiada wysoką odporność na uderzenia oraz działanie wysokich i niskich temperatur.

Wadą stali jest jej podaność na zarysowania oraz widoczność plam i zacieków z wody. Na rynku znajdziemy jendak zlewozmywaki stalowe w wersji półmatowej (satynowej) oraz imitującej tkaninę (len). Na tych powierzchniach wszelkie zarysowania i zacieki są zdecydowanie mniej widoczne. Tak czy inaczej, posiadając stalowy zlewozmywak, powinniśmy dbać o jego regularne mycie i osuszanie.

Zlewozmywaki ceramiczne

Zlewozmywaki te powstają z wypalanej gliny, a ich powierzchnia jest dodatkowo szkliwiona, co pozwala nadać im efekt połysku. Zlewozmywaki ceramiczne są stosunkowo odporne na wszelkie uszkodzenia mechaniczne, zarysowania i działanie wysokich temperatur. Ich powierzchnia jest bardzo gładka, dzięki czemu nie przywiera do niej brud, nie pojawiają się zacieki i przebarwienia. Na rynku dostępne są modele w bardzo wielu kolorach takich jak np. biel, ecru, beż czy czerń.

Wadą zlewozmywaków ceramicznych jest fakt, że szkliwo z czasem się ściera, przez co ich powierzchnia staje się mniej praktyczne i mało estetyczna. Kolejną wadą jest ich wysoka cena, choć jest ona równoważona przez wysoką jakośc i z reguły długą gwarancję.

Zlewozmywaki kamienne

Wyglądają masywnie i solidnie, przez co sprawiają wrażenie niezniszczalnych. Zlewozmywaki kamienne najczęściej wykonywane są z granitu. Występują w wielu kolorach, co pozwala dopasować je do niemal każdej kuchni. Są bardzo trwałe i odporne na wszelkiego rodzaju uszkodzenia, a także łatwe do utrzymania w czystości.

Zlewozmywaki kamienne są z reguły bardzo cieżkie, więc wymagają odpowiednio wzmocnionej szafki. Ich minusem jest również dość wysoka cena (powyżej 500 zł).

Zlewozmywaki kompozytowe

Z wyglądu przypominają naturalny kamień, choć w rzeczywistości do ich produkcji wykorzystuje się kompozyty mineralno-żywiczne. Zazwyczaj jest to połączenie granitu, kwarcu lub krzemu, z akrylem bądź żywicą akrylową. W zależności od stosunku minerału do akrylu, powierzchnia zlewozmywaka może być bardziej chropowata lub gładka i lśniąca. Zaletą zlewozmywaków z kompozytów jest ich wysoka odporność na zarysowania, pęknięcia, działanie wysokich temperatur, wielu domowych środków chemicznych, a ich powierzchnia nie ulega przebarwieniom. Zlewozmywaki kompozytowe uchodzą za najtrwalszy rodzaj zlewozmywaków dostępnych obecnie na rynku.

Wadą zlewozmywaków kompozytowych jest właściwie tylko ich cena, zdecydowanie wyższa od modeli stalowych.

Co wybrać?

Wybierając zlewozmywak do kuchni trzeba pamiętać, że jest to zazwyczaj zakup na wiele lat. Warto wybrać taki materiał, który będzie pasował do naszej zabudowy kuchennej, a jednocześnie będzie funkcjonalny i trwały.

← Poprzedni post

Zasady użytkowania laminowanych blatów kuchennych

Następny post →

Podstawowe i zaawansowane funkcje piekarników