<

Zasady użytkowania mebli kuchennych

Zalecamy zapoznanie się z poniższą instrukcją dotyczącą użytkowania mebli, gdyż przestrzeganie zawartych w niej zasad eksploatacji umożliwi ich długotrwałe i bezawaryjne działanie.


  1. Meble należy użytkować zgodnie z ich przeznaczeniem i konstrukcją w pomieszczeniach zamkniętych, suchych oraz zabezpieczonych przed negatywnym działaniem w szczególności:
    1. przez długotrwały okres temperatury poniżej 15°C i powyżej 40°C
    2. przez krótkotrwały okres temperatury powyżej 100°C
    3. nieustannym działaniem wody
    4. bezpośrednim działaniem promieni słonecznych
  2. Meble należy chronić przed bezpośrednim działaniem rozgrzanych naczyń, wody, alkoholi oraz innych substancji chemicznych mogących uszkodzić ich powłokę.
  3. Gorące naczynia należy odstawiać na przeznaczone do tego podstawki lub deski.
  4. Wycieranie do sucha miękką szmatką zapobiegnie puchnięciu oraz niszczeniu wierzchniej powłoki.
  5. Nie używać szorstkich materiałów mogących uszkodzić powłokę ochronną.
  6. Nie należy kroić bezpośrednio na blatach roboczych ani innych powierzchniach mebli do tego nieprzeznaczonych. Uderzenie nożem o blat może spowodować pojawienie się rys, które w połączeniu z obecnością wody przez dłuższy czas może spowodować spuchnięcie elementów mebli.
  7. Meble mogą działać inaczej pod obciążeniami co może spowodować konieczność ponownego wyregulowania poszczególnych elementów mebli. W trakcie montażu na życzenie Klienta ekipa montażowa może wytłumaczyć w jaki sposób dokonać takiej regulacji.
  8. Elementy mebli nie powinny być narażone na tarcie spowodowane ocieraniem się np. frontu o front.
  9. Szuflady z hamulcami oraz inne akcesoria meblowe zapewniające amortyzację podczas zamykania frontów wymagają używania odpowiednio wyważonej siły. Zbyt mocne zatrzaskiwanie szafek uniemożliwi działanie tych systemów, co może przyczynić się do ich uszkodzenia.
  10. Przedmioty przechowywane w szufladach należy rozmieszczać równomiernie na całej ich powierzchni.
  11. Nie należy opierać się o szuflady, fronty meblowe i relingi.
  12. W trakcie gotowania należy włączać okap kuchenny, ze względu na wydzielającą się parę wodną, która w niekorzystny sposób może wpłynąć na fronty i korpusy szafek znajdujących się w pobliżu kuchenki.
  13. Sprzęt AGD należy użytkować zgodnie z instrukcją obsługi dołączoną przez producenta.
  14. Zmywarka powinna być otwierana po około 10-15 minutach od zakończenia cyklu myjącego, aby nie uszkodzić blatów i frontów znajdujących się w pobliżu zmywarki na skutek działania pary wodnej.
  15. Należy zachować szczególną ostrożność w obrębie łączeń blatów roboczych, zlewozmywaków oraz płyt grzejnych, aby nie zalegała w tych miejscach woda, która może spowodować zmiany objętości blatu (wypukłości), które są nieodwracalne. Powierzchnie blatów laminowanych, w których nie występują rysy ani łączenia są wodoodporne, jednak zbyt długie zaleganie wody nie jest zalecane.