Funkcjonalność w Kuchni - Kuchnia Funkcjonalna

Funkcjonalność w kuchni - cz. 1

Dobrze urządzona kuchnia to nie tylko eleganckie meble i nowoczesne urządzenia AGD. To przede wszystkim odpowiednio zaaranżowana przestrzeń do komfortowej pracy. Aby stworzyć takie wnętrze, warto przestrzegać kilku prostych zasad.

Kuchnia w pełni funkcjonalna to kuchnia uporządkowana, w której możemy swobodnie się poruszać, a wszystkie produkty i akcesoria mają swoje miejsce i zawsze są "pod ręką". Funkcjonalna kuchnia ma ułatwiać i przyspieszać naszą pracę. Możemy to osiągnąć poprzez odpowiednie rozplanowanie przestrzeni, a także właściwy dobór mebli, akcesoriów, urządzeń AGD i oświetlenia.

Praktyczne materiały

O ile sama stylistyka kuchni nie ma wpływu na jej funkcjonalność, to zastosowane w niej materiały już tak. Musimy pamiętać, że fronty w wysokim połysku, zwłaszcza w ciemnych kolorach, narażone są na widoczne zabrudzenia i odciski palców. Jeśli nie mamy zbyt wiele czasu w ciągu dnia na sprzątanie, powinniśmy zastanowić się nad frontami z folii matowej, drewnopodobnej lub drewna. Jeśli chodzi o fronty bez uchwytów, rozwiązanie to sprawdza się najlepiej w przypadku frontów matowych (na których nie widać tak bardzo odcisków palców) oraz dolnych szufladach, które możemy otwierać np. kolanem.

Kolejność mebli i urządzeń

Przygotowywanie posiłków to proces, który cechuje się stałą kolejnością wykonywanych czynności. Z reguły najpierw wyjmujemy potrzebne produkty z lodówki lub spiżarki, następnie otwieramy je lub myjemy, a potem kroimy, mieszamy i przygotowujemy potrawę na blacie roboczym. Ostatnim krokiem jest zazwyczaj umieszczenie wszystkich składników w garnku, patelni lub piekarniku. Jeśli odległości między każdą z tych stref będą niewielkie, nasza praca będzie znacznie szybsza, a my mniej się nachodzimy.

Strefa zapasów

Pierwszym ważnym punktem w kuchni jest miejsce przechowywania zapasów. Zazwyczaj jest to lodówka oraz szafki-spiżarki (np. typu cargo). Najwygodniejszym rozwiązaniem jest umieszczenie tej strefy jak najbliżej wejścia do kuchni. Umożliwi nam to szybkie wypakowanie zakupów po przyniesieniu ich do domu.

Przygotowywanie posiłków

Najwięcej miejsca na blacie roboczym zajmuje strefa przygotowywania posiłków. Duża ilość potrzebnych na tym etapie przyrządów, wymaga odpowiednio dużej przestrzeni, przynajmniej 90 cm. Szuflady oraz szafki znajdujące się w tym miejscu, powinny być wyposażone w sztućce, przyprawy, deski do krojenia i wszystko to, czego potrzebujemy podczas przygotowywania posiłków. Blat roboczy najlepiej umieścić pomiędzy zlewozmywakiem, a płytą grzewczą i piekarnikiem. Takie ustawienie zapewni nam dużą wygodę i wydajność pracy.

Wygodne zmywanie

Strefa zmywania pełni w kuchni szczególnie ważną rolę. Aby ta mniej lubiana czynność nie była dla nas dodatkowo uciążliwa, powinniśmy dokładnie zastanowić się nad modelem zlewozmywaka i baterii, a także przemyśleć obecność zmywarki. Jeśli bowiem decydujemy się na zmywarkę, wystarczy nam zlewozmywak jednokomorowy. W przeciwnym wypadku warto zaopatrzyć się w zlewozmywak dwukomorowy lub jednokomorowy z ociekaczem. Bardzo użyteczna może okazać się bateria z wyciąganą wylewką, która pozwoli nam na wygodne mycie większych garnków lub napełnianie wodą innych, nietypowych naczyń.

A może wyspa?

O ile metraż naszego pomieszczenia na to pozwala, dobrym pomysłem będzie zaplanowanie kuchennej wyspy. Nasza kuchnia zyska na funkcjonalności, a my dodatkowe szafki oraz blat roboczy. Na wyspie może również znajdować się płyta grzewcza lub zlewozmywak.

Zobacz również: Wyspa w kuchni - Jak ją prawidłowo zaplanować?

Podsumowanie

Zaprojektowanie i zabudowa kuchni to inwestycja na długie lata. Warto zatem dobrze ją zaplanować aby była nie tylko piękna, ale pozwalała również na przyjemną i komfortową pracę. Dzięki wykorzystaniu powyższych porad, nasza kuchnia będzie służyła nam przez wiele długich lat, a przebywanie w niej będzie czystą przyjemnością.

← Poprzedni post

Wyspa w kuchni - Jak ją prawidłowo zaplanować?

Następny post →

Funkcjonalność w kuchni - cz. 2