12 zasad urządzania małej kuchni
Mała kuchnia to wyzwanie dla każdego projektanta. Każdy błąd w aranżacji może zaważyć na jej późniejszej funkcjonalności. Aby tego uniknąć, przedstawiamy 12 zasad urządzania małej kuchni.
Mała kuchnia wcale nie musi być zagracona i nieciekawa. Wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad, które pozwolą zmienić małe pomieszczenie, w pełni funkcjonalną kuchnię.
1. Zdecydowanie jasne barwy
Jasne kolory zawsze optycznie powiększają pomieszczenie. Warto o tym pamiętać, zwłaszcza przy aranżacji małej kuchni. Jasne ściany, meble i podłogi sprawią, że kuchnia będzie wyglądała na większą niż jest w rzeczywistości.
2. Maksymalnie wykorzystana przestrzeń
W małej kuchni nie ma miejsca na błędy. Cała dostępna przestrzeń musi być odpowiednio zagospodarowana i dostosowana do rzeczywistych potrzeb domowników. Wszystkie nowoczesne systemy poprawiające funkcjonalność są tu bardzo pożądane.
3. Tylko niezbędne urządzenia AGD
Piekarnik, płyta i zlewozmywak to oczywiście podstawa. Ale czy na pewno potrzebujemy wielkiej lodówki typu "side by side", dwukomorowego zlewozmywaka, zmywarki i kuchenki mikrofalowej?
4. Urządzenia wielofunkcyjne
Jeśli potrzebujemy wielu mniejszych urządzeń AGD, wybierzmy modele wielofunkcyjne, które łączą cechy kilku różnych sprzętów, a pozwalają zaoszczędzić sporo miejsca.
5. Odpowiednie oświetlenie
Jasna i dobrze oświetlona kuchnia zawsze wydaje się większa. Postarajmy się więc o jak najwięcej naturalnego światła, które uzupełnimy odpowiednią liczbą dodatkowych źródeł światła. Zasłanianie okien w małej kuchni nie jest dobrym rozwiązaniem.
6. Rozplanowanie zawartości szafek
Mała kuchnia to również niewielka liczba szafek i dostępnej przestrzeni magazynowej. Aby jak najlepiej ją wykorzystać, musimy zawczasu przemyśleć czego dokładnie będziemy potrzebować. Warto również skorzystać z nowoczesnych organizerów do szuflad.
7. Przemyślany dobór mebli
Meble, podobnie jak ściany, powinny być jasne. Dzięki temu kuchnia będzie wyglądała lekko i czysto. Szczególnie dobrze sprawdzą się tu proste fronty w wysokim połysku, które dodadzą kuchni blasku.
8. Idealna równowaga
W małej kuchni liczba szafek nie może być zbyt mała, bo przestanie być funkcjonalna. Z drugiej strony, zbyt wiele szafek, zwłaszcza górnych, zabudowanych po sam sufit, uczyni kuchnię ciężką i przytłaczającą. Kluczowe się jest więc zachowanie odpowiedniej równowagi i harmonii.
9. Zmywarka albo zlewozmywak
Wstawienie zmywarki to utrata jednej szafki, ale dodatkowe miejsce na blacie (poprzez wybór mniejszego zlewu). Jednokomorowy zlewozmywak z ociekaczem z kolei zabierze nam trochę blatu roboczego, ale pozwoli zagospodarować dodatkową szafkę.
10. Wygodny blat roboczy
Aby praca w kuchni była w pełni komfortowa, wolny blat roboczy nie powinien być mniejszy niż 60 - 80 cm. Oczywiście im więcej, tym lepiej.
11. Piekarnik w słupku
Piekarnik w słupku to dobre rozwiązanie jeśli posiadamy odpowiednią ilość miejsca na blacie roboczym. Dzięki temu zyskamy dodatkową szafkę pod piekarnikiem. Jeśli wolnego blatu do pracy nie ma zbyt wiele, lepiej z tego zrezygnować.
12. Ostrożnie z dodatkami
Choć dodatki i dekoracje dodają kuchni ciepła i uroku, tutaj powinniśmy z nimi uważać. Zbyt duża ich liczba sprawi, że nasza kuchnia będzie wyglądała chaotycznie i niedbale. Im mniej przedmiotów na blatach, tym lepiej.
Podsumowanie
Uwzględnienie powyższych zasad w aranżacji małej kuchni, pozwoli uczynić ją w pełni funkcjonalnym oraz estetycznym miejscem do pracy i miłego spędzania czasu.
Zdjęcia małych kuchni można obejrzeć w naszej galerii realizacji, do której serdecznie zapraszamy.