Zasady użytkowania lakierowanych frontów kuchennych
| 0 Komentarzy
Do lakierowania frontów meblowych wykorzystuje się lakiery oodpowiedniej twardością i odporności na uszkodzenia. Żaden lakier nie jest w pełni odporny na uszkodzenia, zwłaszcza uszkodzenia mechaniczne. Z tego powodu warto zapoznać się zasadami prawidłowego użytkowania i pielęgnacji frontów lakierowanych.
Fronty lakierowane są produkowane na bazie mdf-u pokrytego wysokiej jakości lakierami barwiącymi, umożliwiającymi uzyskanie dowolnej barwy z takich wzorników kolorystycznych jak RAL, NCS, ICA. Z powodu podwyższonej odporności na wilgoć oraz parę wodną, fronty lakierowane stosowane są często jako elementy mebli łazienkowych. Sprawdzają się również w kuchni. Fronty lakierowane wykonywane są w dwóch wariantach: matowym oraz wysokim połysku. Fronty lakierowane na wysoki połysk charakteryzują się niższą odpornością na zarysowania i uszkodzenia mechaniczne.
Dokonywanie samodzielnych przeróbek, modyfikacji lub niewłaściwe użytkowanie i konserwacja, mogą doprowadzić do trwałych uszkodzeń frontów lub mebli oraz utratą gwarancji.
Właściwe użytkowanie i pielęgnacja
- Fronty lakierowane należy przechowywać i użytkować w pomieszczeniach o wilgotności powietrza ok. 50% +/-10% oraz temperaturze otoczenia ok. 20 st.C +/-10 st.C.
- Fronty należy czyścić wyłącznie za pomocą miękkich, lekko wilgotnych tkanin oraz przy użyciu specjalnych środków do mycia powierzchni lakierowanych lub rozcieńczonego płynu do naczyń, nie zawierającego alkoholu.
- Materiały drewnopochodne, w tym płyty MDF, chłoną wilgoć na niezabezpieczonych powierzchniach i krawędziach (np. w miejscach uszkodzonych mechanicznie). Przed użyciem środka do mycia lub konserwacji należy upewnić się, że nie wpłynie on na wybarwienie i jakość powierzchni frontów.
- Zabrudzenia spożywcze należy od razu usunąć za pomocą miękkiej szmatki lub ścierki z mikrofibry.
- Fronty znajdujące się w sąsiedztwie piekarnika lub zmywarki są szczególnie narażone na szkodliwe działanie wysokiej temperatury i pary wodnej. Przed otwarciem drzwiczek tych urządzeń należy się upewnić, że program pieczenia lub mycia został zakończony. Bezpiecznie jest odczekać 15 min przed otworzeniem drzwiczek.
- Fronty znajdujące się nad lub w sąsiedztwie płyty grzejnej, są szczególnie narażone na wysoką temperaturę i parę wodną. Podczas gotowania należy zawsze włączyć okap lub pochłaniacz.
- W przypadku gdy podczas użytkowania fronty ocierają o siebie lub korpus szafki, należy je wyregulować śrubami na zawiasach, gdyż może to nieodwracalnie uszkodzić powłokę frontu.
- Należy zwrócić uwagę, aby fronty nie były narażone na działanie bezpośredniego, silnego źródła światła halogenowego ponieważ wysoka temperatura emitowana przez żarnik może uszkodzić powłokę frontu.
- W przypadku stwierdzenia poluzowania się uchwytów, należy je dokręcić. Luźne uchwyty mogą uszkodzić powierzchnię frontu.
- Pomimo stosowania przez producentów lakierów najwyżej jakości z filtrami UV, fronty lakierowane poddają się procesom naturalnego starzenia. Nie mogą być więc narażone na długotrwałe działanie silnych promieni UV, ponieważ może to spowodować blaknięcie koloru.
W szczególności należy unikać
- Narażania frontów na długotrwały kontakt z wilgocią i gorącą parą wodną.
- Zanurzania frontów w wodzie. Po czyszczeniu fronty powinny być zawsze wytarte do sucha miękką szmatką.
- Używania do czyszczenia acetonu, amoniaku, alkoholu oraz innych silnych lub rysujących środków czyszczących.
- Używania środków ściernych takich jak proszki i pasty ścierne, gąbki do szorowania, ostre szczotki i szmatki.
- Gotowania bez włączonego wyciągu w okapie kuchennym.
- Narażania frontów na długotrwałe działanie promieni słonecznych. Może to spowodować zmiany barwy frontów.
- Intensywnego czyszczenia powierzchni frontu w jednym miejscu i nadmiernego polerowania. Może to zmatowić czyszczone miejsce.
- Pozostawiania uchylonych drzwiczek bezpośrednio po zakończeniu pracy piekarnika lub zmywarki w celu studzenia lub odparowania wnętrza urządzenia.
- Pozostawiania uchylonego frontu bezpośrednio pod oświetleniem halogenowym.
- Pozostawiania plam do zaschnięcia, gdyż mogą one trwale przebarwić powierzchnię frontu.
- Kontaktu powierzchni lakierowanych z ostrymi przedmiotami.
W przypadku wątpliwości lub problemów związanych z użytkowaniem frontów lakierowanych, powinniśmy niezwłocznie skontaktować się z wykonawcą naszych mebli.
Zobacz również:
Zasady użytkowania mebli kuchennych