Jak urządzić dużą kuchnię?
Duża kuchnia to marzenie wielu z nas, ale większą przestrzeń również trzeba odpowiednio zaplanować. W przeciwnym wypadku, praca w takiej kuchni będzie bardzo męcząca i niewygodna.
Duża i przestronna kuchnia to domena apartamentów i domów jednorodzinnych. Zaaranżowana w odpowiedni sposób, może stać się sercem domu i miejscem spotkań towarzyskich. Z kolei źle zaprojektowana, będzie kiczowata i niefunkcjonalna, a my sami, sporo się w niej nachodzimy.
Duża kuchnia - duże możliwości
Większa przestrzeń w kuchni, to więcej dostępnych opcji zabudowy. W takim wypadku możemy zdecydować się na dużą lodówkę typu "side by side", większą płytę grzejną oraz okap, a także stół jadalny z kompletem krzeseł. Jeśli taka kuchnia jest dodatkowo otwarta na salon, możemy wyposażyć ją również w funkcjonalny barek, który będzie optycznie rozdzielał pomieszczenia i stanowił świetne miejsce spotkań towarzyskich.
W aranżacji dużej kuchni możemy pozwolić sobie na większą dowolność w doborze kolorów i wzorów. Nawet ciemne barwy, które optycznie pomniejszają pomieszczenie, tutaj nie będą problemem.
Wymarzona wyspa
Duża kuchnia to idealne miejsce dla osób, które uwielbiają gotować. Największą zaletą dużej kuchni jest bowiem to, że zmieści się w niej wyspa, o której marzy każda pani domu. Dobrze zaaranżowana wyspa nie tylko świetnie wygląda, ale również ułatwia pracę w kuchni i pozwala na wspólne gotowanie.
Zobacz temat: Wyspa w kuchni - Jak ją prawidłowo zaplanować?
Pułapki dużej kuchni
Główna zaleta dużej kuchni, czyli duża przestrzeń, jest równocześnie jej wadą. Im większa kuchnia, tym większe odległości pomiędzy poszczególnymi szafkami i sprzętami. Dlatego tak ważne jest odpowiednie rozplanowanie takiej kuchni.
Zobacz temat: Funkcjonalność w kuchni
Ważne strefy każdej kuchni
Projektując dużą kuchnię pamiętajmy o zachowaniu kolejności stref kuchennych. Pierwszą z nich jest strefa zapasów, czyli najczęściej lodówka lub spiżarka. Z tego miejsca zazwyczaj zaczynamy pracę w kuchni, wyjmując produkty do przygotowania posiłku. Następna w kolejności jest strefa zmywania, czyli zlewozmywak, w którym myjemy warzywa i owoce oraz nalewamy wody do garnków. Dalej, przechodzimy do strefy przygotowywania posiłków. Jest to po prostu wolny blat roboczy, a jego szerokość powinna być na tyle duża, by umożliwiała swobodną pracę. W szafkach pod blatem warto umieścić podstawowe przybory kuchenne, takie jak sztućce, garnki, sitka, itp. Jest to strefa przechowywania. Blat do pracy powinien znajdować się pomiędzy zlewozmywakiem, a płytą grzejną i piekarnikiem, czyli strefą gotowania.
Urządzenie kuchni zgodnie z tym podziałem pozwoli nam na wygodną i szybką pracę, bez zbędnego przemieszczania się po całym pomieszczeniu.
Dekoracje i dodatki
W dużej kuchni nie zabraknie nam również miejsca na efektowne dodatki i dekoracje. Nie musimy się zbytnio obawiać, że w pomieszczeniu zapanuje chaos. Pod warunkiem, że zrobimy to z wyczuciem.
Podsumowanie
Duże kuchnie mają wiele oczywistych zalet, a możliwość wyboru większych urządzeń AGD, miejsce na wyspę i stół jadalny, to najważniejsze z nich. Jednak tak jak w przypadku każdej kuchni, warto zadbać o odpowiednie jej rozplanowanie. Dzięki temu będziemy mogli cieszyć się przestronną, piękną i w pełni funkcjonalną kuchnią.