Podstawowe i zaawansowane funkcje piekarników

INOX w kuchni – co to jest i jak to czyścić?

| 0 Komentarzy

Inox wygląda efektownie i doskonale komponuje się z nowoczesnymi wnętrzami. Jednak po kilku dniach intensywnego użytkowania, piękny widok zamienia się w pomazaną plamę odcisków i zacieków. Jak radzić sobie z czyszczeniem stali Inox?

Pod nazwą Inox kryje się stal nierdzewna odporna na korozję, wysokie temperatury, plamy i odbarwienia. Inox charakteryzuje się wysokim połyskiem i umiarkowaną odpornością na zabrudzenia. Dzięki swoim właściwościom znajduje zastosowanie również w kuchni. Ze stali nierdzewnej wykonuje się wiele urządzeń AGD takich jak lodówki, zlewozmywaki, piekarniki, ale również garnki oraz inne akcesoria kuchenne.

Wady stali nierdzewnej

Powierzchnia typu Inox oprócz wielu zalet ma niestety również wady. Największym problemem jest podatność na różnego rodzaju zabrudzenia, a w szczególności odciski palców. Konserwacja stali Inox wymaga nieco więcej wysiłku, ale za to pozwala cieszyć się efektowną powierzchnią przez bardzo długi czas. Inox przy regularnym sprzątaniu wygląda bowiem równie dobrze jak w dniu zakupu.

Jak czyścić?

Aby usunąć zabrudzenia i odciski palców z Inoxu wystarczy systematyczne czyszczenie z wykorzystaniem jednego z poniższych sposobów:

  • Lekko nasączona wodą ściereczka z mikrofibry.
  • Przetarcie urządzenia płynem do mycia naczyń, a następnie wilgotną szmatką.
  • Zastosowanie środków dedykowanych do czyszczenia powierzchni inox (stali nierdzewnej, szlachetnej). Środki te dodatkowo zapewniają powierzchnię ochronną, która zapobiega powstawaniu odcisków palców.
  • Spryskanie powierzchni płynem do mycia szyb i przetarcie ręcznikiem papierowym.
  • Polerowanie powierzchni olejem rzepakowym (lub oliwą z oliwek, oliwką dziecięcą).
  • Czyszczenie za pomocą miękkiej ściereczki nasączonej kilkoma kropelkami octu.
  • Czyszczenie za pomocą wody z mydłem.
  • Czyszczenie za pomocą wody z cytryną.

Bez względu na to, który sposób wybierzemy, pamiętajmy aby zawsze stosować miękkie szmatki i wykonywać nimi koliste ruchy, tak aby nie uszkodzić powłoki ochronnej powierzchni.

Czego nie robić?

  • Nie używać żrących substancji chemicznych.
  • Unikać wybielaczy oraz środków powodujących zarysowania, zwłaszcza szorstkich zmywaków.

Efektowny wygląd na długie lata

Odpowiednia konserwacja urządzeń ze stali Inox, pozwoli cieszyć się ich efektownym i niezmienionym wyglądem nawet po kilku latach intensywnego użytkowania.

Ostatnie artykuły (zobacz wszystkie)