Płyta gazowa, ceramiczna czy indukcyjna? Wady i zalety
Płyta grzejna jest jednym z podstawowych elementów wyposażenia każdej kuchni. Wybór odpowiedniej płyty nie jest jednak prostą sprawą. W tym artykule przyjrzymy się wadom i zaletom płyty indukcyjnej, ceramicznej i gazowej.
Od tego, jaką płytę wybierzemy, zależeć będzie koszt jej eksploatacji i komfort użytkowania. Urządzenia AGD zwykle kupujemy na lata, dlatego warto dokonać właściwego wyboru, aby później nie żałować wydanych pieniędzy. Zanim dokonamy zakupu, zastanówmy się jakie są nasze potrzeby i możliwości lokalu, a następnie przeanalizujmy wady i zalety każdego rozwiązania.
Płyta gazowa
Płyta gazowa to popularne i tradycyjne rozwiązane. Czynnikiem grzewczym jest tu gaz, który podczas spalania powoduje wzrost temperatury. W przeciwieństwie do pradawnych modeli tego typu, nowoczesne płyty gazowe są zaawansowane technicznie i posiadają palniki o bardzo dużej mocy, często osadzone również na eleganckiej, szklanej tafli.
Zalety
Niewątpliwą zaletą płyty gazowej są stosunkowo niskie koszty zakupu i eksploatacji. Taka płyta pozwala również na stosowanie niemal dowolnego rodzaju naczyń. Świetnie się sprawdzi jeśli lubimy gotować w okrągłych garnach lub naczyniach typu WOK. Kolejną zaletą jest możliwość gotowania w czasie awarii prądu.
Wady
Niestety, pomimo wielu zalet, podstawowym minusem płyty gazowej jest fakt, że cechuje się ona najniższą sprawnością energetyczną. Tylko około 40% energii wytwarzanej przez palnik, jest przekazywane bezpośrednio na naczynie podczas gotowania. Płyty gazowe zdecydowanie trudniej się również czyści i zajmuje to o wiele więcej czasu niż w przypadku płyt ceramicznych czy indukcyjnych.
Przeszkodą dla posiadania płyty gazowej jest konieczność posiadania dostępu do przyłącza gazu. Jeśli takiego przyłącza nie posiadamy, możemy skorzystać z butli gazowej. Nie jest to rozwiązanie idealne, ponieważ gaz może się skończyć w niezbyt dogodnym momencie (np. w czasie świąt), co uniemożliwi nam gotowanie.
Kolejną wadą płyt gazowych jest wysokie ryzyko poparzenia, ponieważ płomienie palników nie są w wystarczającym stopniu zabezpieczone. Istnieje również niebezpieczeństwo rozszczelnienia rur i węży doprowadzających gaz, a także ulatniania się gazu, powodując zagrożenie dla naszego życia i zdrowia. Przy wyborze płyty gazowej, warto zatem zaopatrzyć się w czujnik gazu.
Płyta ceramiczna
Płyty ceramiczne są dostępne w sprzedaży już od lat siedemdziesiątych XX w. Największą zmianą w stosunku do tradycyjnych płyt gazowych i elektrycznych, było zastosowanie w nich płaskich, ceramiczno-szklanych powierzchni, które prezentują się zdecydowanie lepiej i są o wiele łatwiejsze w czyszczeniu. Lampy lub spirale grzejne znajdują się bezpośrednio pod płytą. Ze względu na liczne zalety i stosunkowo niską cenę, płyty ceramiczne należą do najbardziej popularnych płyt grzejnych w polskich domach.
Zalety
Podstawową zaletą płyty ceramicznej jest łatwa kontrola nad procesem gotowania, minutnik, zabezpieczenie przed dziećmi, a w niektórych modelach także czujniki smażenia i funkcje automatycznego gotowania. Płaska i gładka powierzchnia płyty pozwala na łatwe i szybkie czyszczenie, również rozlanych potraw. Płyty ceramiczne jest też zdecydowanie tańsze od płyt indukcyjnych, a ich ceny zaczynają się od ok. 500 zł.
Wady
Do wad płyty ceramicznej należy zaliczyć wyższe niż w przypadku płyty gazowej, koszty eksploatacji, większą podatność na awarie (ze względu na elektronikę), możliwość poparzenia przez nagrzaną powierzchnię, czy niemożność gotowania podczas przerwy w dostawie prądu.
Płyta indukcyjna
Najbardziej nowoczesnym rozwiązaniem w zestawieniu jest płyta indukcyjna. Tutaj czynnikiem grzewczym jest szybkozmienne pole elektromagnetyczne powodujące powstawianie ruchów wirowych, oddziałujących na powierzchnię garnków. W przypadku płyt indukcyjnych konieczne jest stosowanie odpowiednich naczyń ze spodem ferromagnetycznym, na którego dnie wytwarzane jest ciepło. Takie rozwiązanie pozwala skrócić czas gotowania nawet o 30%.
Zalety
Płyty indukcyjne to najnowocześniejsze i najbardziej sprawne energetycznie urządzenia do gotowania. Szybsze gotowanie i smażenie oraz łatwe czyszczenie to podstawowe zalety płyty indukcyjnej. Ponadto, dzięki temu, że płyta nagrzewa się od dna garnka, ryzyko poparzenia jest niewielkie. Najważniejszą zaletą płyty indukcyjnej jest jednak jej wysoka energooszczędność. Dzięki temu, że dopływ prądu jest odcinany w momencie zdjęcia garna z płyty, zapotrzebowanie na energię elektryczną jest nawet o 1/4 mniejsze niż w przypadku płyt ceramicznych.
Wady
Płyty indukcyjne nadal są dosyć drogie. Najtańsze modele zaczynają od ok. 800 zł, jednak cena bardziej zaawansowanych modeli może sięgać nawet kilku tysięcy złotych. Wadą płyt indukcyjnych jest także konieczność posiadania odpowiedniego zestawu garnków. Naczynia ceramiczne, aluminiowe czy ceramiczne nie mogą być tu w ogóle brane pod uwagę.
Warto mieć też świadomość, że z płyt indukcyjnych nie powinny korzystać osoby, które posiadają rozrusznik serca, ponieważ pole elektromagnetyczne wytwarzane przez płytę, może zakłócić jego pracę. Nie należy również zbliżać do płyty przedmiotów i urządzeń, na które pole elektromagnetyczne może mieć niekorzystny wpływ (np. karty kredytowe).
Co wybrać?
Rodzaj płyty jaką wybierzemy zależy przede wszystkim od naszych potrzeb i technicznych możliwości naszego mieszkania. Jeśli nie posiadamy przyłącza gazu, płyta gazowa najprawdopodobniej odpada. Płyty indukcyjne i ceramiczne wymagają z kolei trójfazowej instalacji elektrycznej. Jeśli nasza sieć energetyczna nie jest wystarczająco rozbudowana, przydział mocy może być zbyt mały.
Jeśli chodzi koszty, płyty gazowe są zwykle tańsze w utrzymaniu. Nowoczesne i komfortowe płyty indukcyjne są natomiast znacznie droższe przy zakupie, ale za to tańsze w utrzymaniu od płyt ceramicznych. Warto wybrać model, który pozwala oszczędzać energię oraz posiada odpowiednie zabezpieczenia (jeśli posiadamy dzieci). Jeśli natomiast nie potrzebujemy bardzo zaawansowanych funkcji dodatkowych, nie powinniśmy dopłacać do droższych modeli.
Warto pamiętać, że urządzenia elektryczne są znacznie czystsze od gazowych, ponieważ spalający się gaz, unosi się po całym pomieszczeniu. Jeśli nasza kuchnia jest otwarta na salon, lepiej z płyty gazowej zrezygnować.
Podsumowanie
Jeśli warunki techniczne umożliwiają nam montaż dowolnego rodzaju płyty kuchennej, powinniśmy wybrać taki, który wydaje nam się najbardziej atrakcyjny i który sprosta naszym potrzebom i oczekiwaniom. Jest to wydatek na lata, dlatego warto zainwestować w dobry, markowy produkt, który będzie służył bezawaryjnie przez długi czas. Jeśli natomiast w domu gotujemy raczej rzadko, inwestycja w drogą płytę indukcyjną niekoniecznie nam się zwróci. W takim wypadku w zupełności wystarczy nam popularna płyta ceramiczna lub gazowa.